O močeradih, kostanju in relativni višini

V sredo, 20. oktobra, so se učenci petih razredov odpravili na pohod na Toško Čelo. Kilometer asfaltirane poti so hitro prehodili in se vzpeli po strmem pobočju proti znanemu pohodniškemu cilju v Polhograjskem hribovju. Zaradi kameninske sestave je ob poti veliko površinskih voda. Vlažno okolje je habitat mnogih dvoživk, ki so jih učenci opazovali v naravnem okolju. Ob tem so se poučili o varovalnih in opozorilnih barvah teh zaščitenih živali.
Prisojna lega, nizka nadmorska višina in ugodne temperature botrujejo k obilni rasti kostanja. Celotna pot je bila posuta z ježicami in učenci so izkoristili kratkotrajne postanke za nabiranje kostanja, ki ima po opisu lokalnih prebivalcev navkljub majhni velikosti ploda izredno sladek okus.

Na cilju so se učenci, ko so pomalicali, ukvarjali z računanjem relativne višine, orientacijo zemljevida in razliko med zračno razdaljo in prehojeno potjo. Naloge so uspešno rešili in se ob tem veliko naučili. Skupno smo prehodili 425 kilometrov in premagali 14 kilometrov relativne višine. S prehojeno razdaljo bi dosegli predmestje Münchna. Z relativno višino pa bi zagotovo preplezali šest najvišjih slovenskih gora.

Športni dan so učenci ob lepem vremenu zaključili brez poškodb in s polnimi nahrbtniki kostanja.

 

Razredniki 5. r

 

 

Dostopnost