Pri pouku slovenščine smo se na 8. marec, dan, ki ga že več kot 100 let obeležujemo v stotih državah sveta, spomnili na položaj žensk v družbi nekoč in danes. Na ta dan opominjamo na neenakopraven položaj žensk v zgodovini, mestoma ima le-ta na žalost podoben status še danes. Mnoge ženske, ki so orale ledino v svojih poklicih v preteklosti, so le bleda sled v zgodovini. Premalokrat omenjene, pogosto celo pozabljene. Med njimi je tudi veliko Slovenk.

Ali poznate prvo slovensko arhitektko? Pa prvo slovensko vrhunsko alpinistko? Ste vedeli, da je prvo verigo kinematografov v bivši Jugoslaviji ustanovila prav Slovenka? Bi znali imenovati vsaj dve slovenski pisateljici? Kdo se je glasno zavzemal za to, da bi v 19. stoletju možnost izobraževanja dobile tudi ženske?

Če ste znali odgovoriti vsaj na polovico teh vprašanj, ste na dobri poti. Učenci 6. B in C razreda ter učenci 8. A, B in C razreda od sedaj naprej znajo odgovoriti na prav vsa zgoraj našteta vprašanja.

Pri pouku slovenščine smo prebirali še precej sveže izdano knjigo, ki nosi naslov Nepozabne; ženske, ki so premikale meje našega sveta. V njej so predstavljene zgodbe mnogih posameznic, ki so krojile slovensko kulturno, znanstveno, športno, umetnostno pot in bile spregledane. Nekaterim izmed njih so učenci dali glas, proučili njihove življenjepise in poustvarili njihove portrete – učenci 6. razredov so ustvarjali risbe, učenci 8. razredov pa fotografije.

Upodobili so:
1. Almo Karlin – pisateljico in svetovno popotnico
2. Ivano Kobilca – najuspešnejšo slovensko žensko slikarko
3. Marijo Wessner – učiteljico matematike in borko za izobraževanje žensk
4. Pavlo Jesih – vrhunsko alpinistko in lastnico verige prvih slovenskih kinematografov
5. Dušano Šantel Kanoni – prvo slovensko diplomirano arhitektko
6. Zofko Kveder – izjemno kvalitetno slovensko pisateljico, ki je ustvarjala v času realizma

Vabljeni k ogledu nekaterih najkvalitetnejših izdelkov.

 

Mentorica: Urška Klajn, učiteljica slovenščine

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost