Jabolko navdiha je priznanje za srčnost in dobrodelnost. Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek 11.11.2019 podelil priznanje »Jabolko navdiha« štirim prejemnikom med katerimi je tudi Jaka Krebs.

Jaka je deček s cerebralno paralizo. Učitelji in učenci Osnovne šole Miška Kranjca ga poznamo po njegovi dobrovoljnosti in navihanosti. Učenec drugega razreda si je priznanje prislužil, ko je sodeloval v odmevni dobrodelni akciji zbiranja denarja za zdravljenje dečka Krisa, ki ima življenjsko ogrožujočo spinalno mišično atrofijo. Dobrodelna akcija je bila zelo odmevna, saj je povezala Slovence. V enem tednu so zbrali skoraj štiri milijone sredstev.

Osemletni deček Jaka Krebs je podaril Krisu hokejsko palico Anžeta Kopitarja s  podpisom in osebnim posvetilom. Jaka je zelo ponosen na darilo znanega hokejista a se je kljub temu odločil, da palico podari Krisu, saj mu je na ta način pomagal zbrati nujno potrebna denarna sredstva za zdravljenje. Na dražbi je bila hokejska palica prodana in zbran denar nakazan za Krisovo zdravljenje v tujini.

Priznanje je prejelo tudi Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki so pripravili dobrodelno akcijo za Krisa.

Med prejemniki priznanja je prav tako znani radijski voditelj Miha Deželak. Letos se je že petič podal na pot po Sloveniji, z namenom zbiranja sredstev namenjena letovanju za otroke iz socialno šibkih okolij. V vseh teh letih je zbral več kot 600.000 evrov in pomagal več kot 2000 otrokom.

Jabolko navdiha si je prislužilo tudi društvo Rdeči noski, ki že petnajst let razveseljujejo otroke v slovenskih bolnišnicah. Člani društva v kostumih klovnov nastopajo po bolnišnicah ter navdihujejo in opogumljajo otroke.

Z urada predsednika utemeljujejo: Vsak je velik, kolikor je veliko njegovo srce. In vsak je močan, kolikor je močno njegovo upanje“. Sočutje, empatija in pomoč sočloveku so zaznamovali in povezali Slovenijo. Dobitniki priznanj so dokazali, da so se pripravljeni zavzeti za tiste, ki tega ne bi zmogli sami.

Zapisala Irena Škoda

Dostopnost