V mesecu novembru bomo skupaj obeležili dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je tudi poudariti pomen zajtrkovanja. Zajtrk je namreč najpomembnejši obrok v dnevu, saj nam že zjutraj zagotovi vso potrebno energijo za začetek dneva. Prav tako je zajtrk pomemben za normalno delovanje imunskega sistema.
Namen in cilji Tradicionalnega slovenskega zajtrka:
- izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- poudariti pomen in prednost lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
- poudariti pomen kmetijske dejavnosti za okolje,
- poudariti pomen čebelarstva za kmetijsko pridelavo,
- splošno ozaveščanje učencev o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Ne smemo pa pozabiti tudi na indeks telesne mase (ITM). Redni obroki so povezani z vzdrževanjem primerne telesne teže. Telo namreč razume izpuščen obrok kot pomanjkanje, ter začne pri naslednjem obroku skladiščiti maščobo kot rezervni vir energije.
Jedilnik in čas strežbe: kruh, maslo, med, mleko in jabolko bomo postregli v petek, 19.11.21, ob 8.20 uri v matični učilnici posameznih oddelkov.