——–JUNIJ

50 let Jožeta Plečnika / filmski natečaj 
Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto. Življenju in delu arhitekta bo posvečeno pestro dogajanje skozi vse leto. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje se bodo zvrstile razstave, vodeni ogledi, ustvarjalne delavnice, Arhitektura v živo. Učence, dijake in študente pa vabijo k ustvarjalnemu premisleku ter izrazu skozi filmski in video pristop.

20. Poletna muzejska noč 
Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov
Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove. Letos bo potekala v soboto, 18. junija. Za več informacij spremljajte facebook stran Poletne muzejske noči, spletno stran www.museums.si in spletne strani posameznih ustanov.

Igriva arhitektura gre na faks, brezplačna vodenja po razstavi za osnovnošolce in dijake
Igriva arhitektura vabi vse osnovnošolske otroke in dijake, da se skupaj z njimi podajo na voden ogled pregledne razstave projektov Fakultete za Arhitekturo UL v študijskem letu 2021/22 z naslovom Prostor je naš.
Razstava poteka med 2. in 23. junijem 2022 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Igrivo-arhitekturna vodenja po razstavi trajajo eno šolsko uro (45 minut) in so brezplačna. Vodenje je primerno za vse oddelke osnovne in srednje šole.
Prijave in informacije: info@igrivarhitektura.org ali na telefonski številki 041 977 222 (Tina).

Otroški knjižni festival 2022
Lepo vabljeni na letošnji Otroški knjižni festival, ki bo v soboto, 11. junija, že osmič potekal na vrtu in v prostorih Vodnikove domačije Šiška v Ljubljani.
Enodnevni Otroški knjižni festival je knjižna zabava za otroke ob koncu šolskega leta, ko številni založniki po ugodnih cenah ponujajo najboljše knjige za dolge poletne dni, vrt domačije pa kar vrvi od pestrega knjižnega dogajanja. Pripovedovanja, predstave, srečanje s pisatelji, ilustratorji in na koncu koncert. Program >
Pridite, z vami bo lepše!
Vsi dogodki so brezplačni.

Konferenca Sodobni izzivi dela z mladimi iz ranljivih skupin
2. mednarodna konferenca Mladinskega doma Jarše Sodobni izzivi dela z mladimi iz ranljivih skupin bo potekala od 10. do 12. junija 2022 v Zdravilišču Radenci (mogoč je tudi ogled na spletu). Mladinski dom Jarše je javni zavod, ki je ustanovljen za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, žrtev nasilja, zanemarjanja, zlorabljanja in neprimernih vzgojnih prijemov staršev, katerih posledica je izstopajoče vedenje in/ali čustvene težave, zato se bomo na konferenci osredotočili na to ranljivo skupino mladih. Ena od tem bo tudi Vloga umetnosti in športa pri delu z mladimi iz ranljivih skupin.

Novice zbrala: Barbara Lavrič Ravbar

 

 

– – – – – – – – – MAJ

Zmaj kamišibaj, 9. ljubljanski festival kamišibaj gledališča
9. ljubljanski festival kamišibaj gledališča Zmaj kamišibaj bo potekal v Hiši otrok in umetnosti zadnji vikend v maju. Program ponuja najnovejšo produkcijo ljubljanskih kamišibaj ustvarjalcev v štirih programskih sklopih. V petek bosta dva sklopa namenjena vrtčevskim skupinam otrok. Sobotni popoldanski program prinaša novosti otrokom in staršem v kontekstu družinskega gledališča, v soboto zvečer pa so na sporedu najnovejše zgodbe, namenjene odrasli publiki. Program bodo soustvarjali kamišibajkarji iz vse Slovenije.
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju z Društvom kamišibaj Slovenije

Vstop na vse prireditve je brezplačen, obvezne so rezervacije. Kontakt: hisaotrokinumetnosti@gmail.com.

Mednarodni muzejski dan in moč muzejev
Mednarodni muzejski dan bomo letos zaznamovali v sredo, 18. maja. ICOM Slovenija načrtuje več akcij, ki bodo opozarjale in promovirale moč in vrednote slovenskih muzejev. Vse muzeje bodo povabili k sodelovanju pri pripravi skupnih aktivnosti in organizirali dvotedensko razstavo plakatov slovenskih muzejev na prostem (TAM-TAM). Rdeča nit razstavljenih plakatov bo tema MOČ MUZEJEV.

 

Teden ljubiteljske kulture 2022
Javni sklad za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije vabita na Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki bo letos potekal med 20. in 29. majem 2022. Letošnje odprtje TLK bo zaznamovano tako z mladostjo kot s filmom: TLK bodo odprli s festivalom mladinskega filma FilmFreš, ki je letos prejel polnopravno članstvo v Festivalu Vizije – festivalu mladinske kulture Slovenije.

 

16. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila 2022
Tema letošnjega festivala, ki bo potekal med 23. majem in 18. junijem na različnih lokacijah po Ljubljani, je sence in refleksije. Svoji zvesti in številčni publiki Svetlobna gverila prinaša vrsto vznemirljivih svetlobnih instalacij, objektov in projekcij, poleg delavnic za najmlajše pa se podaja tudi na področje performativnega.

 

Razstava Hana Stupica: Ilustracije na Ljubljanskem gradu
Od 12. maja do 11. septembra 2022, Peterokotni stolp
»Rišem že vse življenje, moje ilustratorsko delo pa se je pojavilo spontano.« To so besede ene izmed najmlajših dobitnic nagrade Hinka Smrekarja, Hane Stupica. Za svoje ilustratorsko poslanstvo trdi, da ni »podloženo« samo s slikarskim izročilom, ampak da je zanj pomembno tudi obvladovanje odgovarjajoče obrti. Uspešnost mu zagotavlja tudi vpetost v sodobne vizualne in predvsem elektronske medije. Stik z vsebinami na spletu je slikarkino vsakdanje »opravilo«. V novejšem času je bilo delo Hane Stupica obogateno tudi z izkušnjo ustvarjanja za lutkovno gledališče in z uresničevanjem nalog uporabnega grafičnega oblikovanja. Vse to je avtorica zanesljivo uresničila s svojo zdaj že povsem razpoznavno likovno govorico, ki temelji na povsem osebno zaznamovanih vrednotah. Kustos: Iztok Premrov.

 

– – – – – – – – – MAREC

Pozdravljeni,

za mesec marec sem pripravila izbor zanimivih vsebin s področja kulture:

1. Datumi v marcu: 19. marca je svetovni dan pripovedništva21. marca svetovni dan poezije in 27. marca svetovni dan gledališča. Praznujte z nami!

Če boste boste 21. marca posvetili svetovnemu dnevu gozdov, ne pozabite na e-priročnik Gozd skozi umetnost in kulturo.

2. Prijazen opomnik za Kulturni bazar 2022 – Ljubljana, 31. 3. 2022
Nacionalno strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2022 bo potekalo 31. marca v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednja tema bo Kultura in umetnost/blagostanje družbe in posameznika. Program brezplačnega usposabljanja in prijavnica sta objavljena na https://kulturnibazar.si/objave/kulturni-bazar-2022/.
Prijavite se lahko do 24. marca 2022. Udeleženci prejmejo potrdilo o strokovnem usposabljanju.

3. 14. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo otroke in mlade spomladi razveseljeval s kulturnimi prireditvami
Že štirinajsto leto zapored bo v Ljubljani med 26. marcem in 9. aprilom potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Jesenski izdaji bo tako sledila še pomladna.
Tema in ves program 14. festivala Bobri se bosta vila okoli pripovedovanja in ilustracije, ki se bosta medsebojno prepletala in dopolnjevala. Skozi temo bodo publiki ne le predstavljene nove, inovativne in umetniške forme pripovedovanja ter ilustriranja resničnega in domišljijskega sveta, izražanje lastnih misli, čustev in idej, temveč bodo organizatorji spodbujali tudi aktivno poslušanje drugega in opazovanje okolice.
Program in vse dodatne informacije bodo javno dostopni v prvem tednu marca na http://www.bobri.si/.

Prevzem brezplačnih vstopnic: sobota, 19. marca, od 11. do 14. ure, Klub Slovenskega mladinskega gledališča, Vilharjeva 11.
Vsak odrasli obiskovalec bo lahko prevzel vstopnice za tri prireditve, in sicer ne več kot pet za eno.
Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti vstopnic ne delimo, temveč se je nanje treba prijaviti. Kontaktni podatki bodo navedeni v katalogu in spletni strani festivala pri vsaki ustanovi, ki jih pripravlja.

Prijave za organiziran skupinski obisk gledaliških, plesnih, glasbenih prireditev, filmov in dogodkov, povezanih s knjigami, bodo tudi letos potekale izključno v spletni aplikaciji, in sicer v sredo, 9., in četrtek, 10. marca 2022, med 8. in 24. uro, oziroma dokler vse vstopnice ne bodo pošle.

4. Nedelce – nedeljski otroški program na Vodnikovi domačiji Šiška
Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše zgodbe na najrazličnejše načine postavljamo na oder, se ob njih zabavamo in se o njih pogovarjamo. Marca se bomo družili z Anjo Štefan in njeno krasno zgodbo Zajčkova hišica, spoznali bomo nežno zimsko pravljico Rokavička, se sladkali s Palačinkovo torto ter spoznavali skrivnosti in čare oblikovanja, ki ju bo prvič za otroke predstavila oblikovalka Teja Ideja. Več >
Za rezervacijo brezplačnih vstopnic pišite na: katja.presa@divjamisel.org.

5. Program Kinobalon – MOL generacije 2022
Vabljeni k prijavam v brezplačni filmskovzgojni program za vrtce in šole v Ljubljani. Program je osnovan na ogledu kakovostnih filmov ter spremljevalnih filmskovzgojnih gradivih in dejavnostih (pogovori, delavnice, gradiva za učitelje in otroke). Namenjen je izbranim generacijam otrok v vrtcih in osnovnih šolah v Mestni občini Ljubljana, in sicer za:
– 1800 predšolskih otrok, ki obiskujejo zadnjo skupino v vrtcu, tik pred vstopom v šolo,
– 1500 učencev, ki obiskujejo 3. razred osnovne šole,
– 1200 učencev, ki obiskujejo 8. razred osnovne šole,
– 200 učencev, ki obiskujejo izbirni predmet Filmska vzgoja.
Program poteka v Kinodvoru (ogled filma, pogovori), nekatere delavnice pa tudi v prostorih vrtca ali šole. Na voljo je tudi spletna izvedba programa. Ogled in dejavnosti so za udeležene otroke izbranih generacij brezplačni s podporo Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje ter Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana. Število mest je omejeno, zato priporočamo prijavo čim prej.

Izbor pripravila: Barbara Lavrič Ravbar, koordinatorka kulturno umetniške vzgoje

 

 

– – – – – – – – – FEBRUAR

1. Kulturni bazar 2022 – Ljubljana, 31. 3. 2022
Nacionalno strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2022 bo potekalo 31. marca v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednja tema bo Kultura in umetnost/blagostanje družbe in posameznika. Skozi predavanja, predstavitve, delavnice, razstave in pogovore se bomo spraševali, kaj je blagostanje, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri gradnji blagostanja družbe in posameznika, kje je mesto kulture in umetnosti v pojmovanju blagostanja na različnih področjih (zdravja, sociale, prostora, okolja …), kako kultura in umetnost prispevata h kakovosti bivanja v urbanih okoljih in kako na podeželju, kako pripomoreta k posameznikovemu in družbenemu blagostanju.
Program in e-prijavnica bosta objavljena v prvi polovici februarja na https://kulturnibazar.si/.

2. Radio Slovenija – Radijska igra za otroke (RIO) in likovni natečaj V objemu zvoka in slike 
Radijska igra za otroke je na sporedu vsako nedeljo ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija – PRVI. V februarju nedeljska jutra prebujajo – Bajka o Jazonu (6. 2. 2022), Deček v avtu (13. 2. 2022), Dušica majcena  (20. 2. 2022) in Iskren aplavz (27. 2. 2022). Igre na zahtevo so dostopne na ŽIV ŽAV portalu RTV Slovenija v razdelku RIO. Igre, predvajane v etru, so še mesec dni dostopne na zahtevo na spletni platformi RTV 365, namenjene pa so predšolskim otrokom ter za 1. in 2. vzgojno-izobraževalno obdobje OŠ.
Do vključno 9. 5. 2022 Radio Slovenija in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razpisujeta vsedržavni likovni natečaj V objemu zvoka in slike za vsa tri vzgojno-izobraževalna obdobja OŠ. Dodatne informacije z vsemi dokumenti za prijavo so na voljo na spletni strani 3. programa Radia Slovenija – program Ars. Radijska igra kot svojevrsten umetniški žanr in didaktično sredstvo je nadvse pomembna za razvoj abstraktnega mišljenja in slušne občutljivosti. Kontakt: Klemen Markovčič (rio@rtvslo.si).

3. Digitalna razstava Sodobno slovensko lutkarstvo
Vljudno vabljeni na ogled digitalne razstave o sodobni slovenski lutkovni umetnosti, ki je na voljo na spletnem portalu uprizoritvenih dejavnosti Sigledal.
Razstava Sodobno slovensko lutkarstvo predstavlja »jagodni izbor« slovenskih sodobnih lutkovnih predstav in kronološki pregled sodobnih lutkovnih uprizoritev v zadnjem desetletju. Na ogled pa postavlja tudi razmisleke lutkovnih strokovnjakov – Nike Arhar, Zale Dobovšek, Mihe Goloba, Tina Grabnarja, Katarine Klančnik Kocutar, Martine Maurič Lazar, Mojce Redjko in Matije Solceta – o sodobni lutkovni umetnosti. Kustosinja: Tjaša Bertoncelj.
Dostop do razstave >

4. Živel strip! Živela animacija! 22
Združenje Viva Comix iz Pordenona in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 22 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Nanj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.
Razdeljen je v dve kategoriji: strip in animacija.
V navdih organizatorji ponujajo lika Zajca Klemna iz stripa Lovska sreča slovenskega stripavtorja, animatorja in ilustratorja Igorja Šinkovca ter Mloma italijanske stripavtorice, ilustratorke in filmske ustvarjalke UPATA.
Rok za prijave je 17. marec 2022.

– – – – – – – – –

 

 

1. Posnetek s podelitve Zlatih hrušk – priznanj najboljšim mladinskim knjigam v l.2021.

2. Cinemini: filmskovzgojni paket za najmlajše
Kako najmlajšim otrokom približati film? Projekt Cinemini Europe, katerega partner je Kinodvor, na to odgovarja praktično: s filmi, aktivnostmi ter gradivom za otroke in pedagoge. Vrtcem in šolam je na voljo 26 kratkih filmov, ki so bili izbrani tako, da so primerni za najmlajše gledalce, hkrati pa odslikavajo raznovrstnost filmske zgodovine, zvrsti in žanrov (animirani filmi, dokumentarni, poetični, eksperimentalni, abstraktni, vizualni filmi, zgodnja filmska dela, sodobni avtorski filmi …). Spremljajo jih dodatna gradiva, ki so v pomoč vzgojiteljem in učiteljem, igrive kartice za otroke, ter številne ustvarjalne dejavnosti in delavnice v kinu.
Vrtci in šole si filme lahko brezplačno ogledajo na spletu (potrebna je registracija). Lahko pa se odločijo tudi za vodeni ogled programov v Kinodvoru. Program je po dogovoru na voljo še v nekaterih drugih kinematografih (Sežana, Ptuj, Trbovlje).

3. Koncert Zgodba o baročni modi (DA! 3) v Slovenski filharmoniji
sobota, 22. januar 2022, ob 11. uri
Orkester Slovenske filharmonije
Spored: Almeida │ Telemann │ Rameau
V januarju bo Slovensko filharmonijo napolnila izredno bogata in pisana baročna glasba. Pojem baročna glasba zajema obdobje in zvrst evropske klasične glasbe v obdobju baroka, približno med letoma 1600 in 1750, ko so bili značilni mogočnost, blišč, bogato okraševanje, kontrasti, dramatičnost in čustvenost. Izmislili so si tudi okrasne note, ki so bile dodane glavnim notam zato, da je bila glasba bolj zanimiva in bolj raznovrstna. Še bolj pisana in bogata pa je bila takratna moda, v kateri so kraljevali črni žamet, draga svila, bela čipkasta tančica, platno z rastlinskimi potiski in zlatimi vezeninami, škrlat in brokat. Dame in gospodje so nosili masiven nakit z velikimi dragulji. Kakšne pa so bile lasulje?

4. Natečaj V objemu zvoka in slike za šolsko leto 2021/22
Objavljen je 6. razpis za likovni natečaj za osnovnošolce vseh vzgojno-izobraževalnih obdobij V objemu zvoka in slike za šolsko leto 2021/22. Vsedržavni natečaj organizirata 3. program Radia Slovenija – program Ars in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z namenom spodbujanja slušne in vizualne občutljivosti otrok.

 

5. Šolske projekcije animiranih filmov Društva 2 koluta
Vabimo vas, da svoj pedagoški proces obogatite z ogledom kakovostnih animiranih filmov za otroke in mlade:
vrtec in 1. triada OŠ: Potepanje papirnatega zmaja (4+) NOVO!
2. in 3. triada OŠ, SŠ: Prinčevo potovanje (9+)
2. in 3. triada OŠ: Fantomski deček (9+)
2. in 3. triada OŠ: Mirai (8+)

Filmi so na voljo za ogled v kinematografih AKMS ali na spletu. Cena ogleda je v skladu s cenikom posameznega kinematografa ali po dogovoru z distributerjem. Za več informacij in rezervacije šolskih projekcij se obrnite na svoj kinematograf ali na distributerja (Petra Gajžler, petra.gajzler@animateka.si, 040 517 986).

Dostopnost