Vlada je razglasila dan slovenske hrane, ki bo obeležen vsak tretji petek v novembru, letos 18.11.2022.
Namen in cilji Tradicionalnega slovenskega zajtrka:
- izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- poudariti pomen in prednost lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
- poudariti pomen kmetijske dejavnosti za okolje,
- spodbujati k pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo,
- poudariti pomen čebelarstva za kmetijsko pridelavo,
- splošno ozaveščanje učencev o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Pri projektu sedaj sodelujejo naslednje institucije:
- Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
- Ministrstvo za zdravje
- Ministrstvo za kulturo
- Ministrstvo za okolje
- Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja
- Čebelarska zveza Slovenije
- Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
- Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij
- Nacionalni inštitut za javno zdravje
- Zavod Republike Slovenije za šolstvo
- Zveza sadjarskih društev Slovenije
- Zadružna zveza Slovenije
- Obrtno-podjetniška zveza Slovenije
Jedilnik in čas strežbe: kruh, maslo, med, mleko in jabolko bomo postregli v petek ,18.11.2022, ob 7.45 uri, v učilnici, kjer imajo učenci prvo uro pouk.