V zgodnjih jutranjih urah smo se z glavne avtobusne postaje Ljubljana, odpravili proti Polhovem Gradcu.

Ko smo prispeli do vasi Belica, ki je bila tudi naše izhodišče, smo pričeli s hojo. V meglenem jutru so nas planinske smerne table usmerile na nekoliko ožjo makadamsko cesto, ki nas je pripeljala do potočka, nato pa do manjšega razpotja, kjer smo se usmerili na levo cesto. Potok (Veliki graben) smo prvič prečkali s pomočjo lesenega mostička in ga nato ponovno prečkali čez nekaj metrov, vendar smo si morali v izogib mokrim čevljem pomagati z lesenimi kockami. Pot nas je nato preko manjšega travnika pripeljala v gozd, kjer se je postopoma pričela vse strmeje vzpenjati. Dokaj strma pot, nas je pripeljala na greben Kregovnika, katerega vrh smo dosegli po približno uri hoje.

S Kregovnika (692 m) se je pot rahlo spustila, nato pa se je ponovno pričela strmeje vzpenjati. Vseskozi nas je spremljala megla, ki pa k sreči ni bila toliko gosta, da ne bi mogli občudovati vseh rož ob poti. Bilo jih je toliko, da je na nekaterih delih izgledalo, kot, da se sprehajamo po gozdu v pravljici. Žal pa zaradi megle nismo mogli občudovati razgleda na okolico.

Ko smo bili že vidno utrujeni, je sledil strm vzpon po kamniti poti, ki je deloma spominjala že na visokogorje in po nekaj časa smo končno dosegli naš cilj, vrh 898 m visoke Polhograjske Grmade.

Tam smo se zasluženo okrepčali in se nato počasi, deloma po gozdni poti, deloma po cesti spustili nazaj v dolino. Na avtobusni postaji smo počakali na avtobus, vmes še malo pojedli in se igrali, nato pa se odpeljali proti Ljubljani.

Dostopnost